Tervezett elavulás a hűtőgépeknél?

 

Utánajártunk, hogy a gyakorlatban, hol érhető tetten a tervezett elavulás a hűtőgépeknél.

 

A szoviet és NDK-s hűtőgépeknél nem ritka a 40 éves hibátlan működés.

 

 

 

Természetesen mindenkiben felmerül, hogy hogyan bírja ki egy hűtőgép ezt a hosszú folyamatos működést.

  

Ha most ellátogat a hűtőgépeket árusító boltokba, akkor azt fogja tapasztalni, hogy fagyasztóval kombinált készüléket már vehet 50.000 Ft-ért. Álltalában ezek a hűtőgépeken 3-5 éven belül javítást kell végrehajtani. A gyártók a 40 év alatt ezekből az „eldobhatós” készülékekből 8-12 darabot adnak el.

  

Számoljunk csak 50.000 Fttal, így is körülbelül fél millió forintos összeg jön ki családonként!

  

Csőrendszer:

 A most 5-8 éves készülékeknél még szerencsére nem volt jellemző az, hogy kispórolták belőlük az anyagot, ill. szándékosan kihagytak volna kulcsfontosságú gyártástechnikai folyamatokat az elavulás érdekében.

 

Érdekes, hogy a cső rendszer vastagsága drasztikusan csökkent az elmúlt években és jellemzően a hűtőgépeknél a csőrendszerben keringő gáz szökik el valahol (Ha sokat állt a hűtőgép, akkor ez egy természetes jelenség). Korábban a hűtőgép gyártásánál a csőrendszer végére egy kupakot forrasztottak. A mai eljárásnál a cső két oldalát csak összenyomják, majd feltöltik a hűtőt gázzal és így üzemel pár évet.

  

Természetesen az esetek túlnyomó részén itt a forrasztás hiánya okozza a készülék meghibásodását, amely általában csak a garancia letelte után jelentkezik!

  

Szerencsére van erre egy megelőző megoldás, ha az össze préselt végre forrasztunk, így erősítjük meg ezt a gyenge pontot. Kollégáink ezt 10.000 Ftért válallják.

  

A meghibásodáskor általában telefonon érdeklődik az ügyfél az árakról és ha drágának találja, akkor hozzátesz egy kicsit és bevásárol egy újabb hűtőgépet :)

  

Elektronika:

  

Természetesen a hűtőgépet is bonyolult elektronikával ellátott panellel szerelik fel, amelyben a nyomtatókhoz hasonló chip van, amelyen egy program üzemelteti a készüléket. A probléma ott kezdődik, hogy a nyomtatott áramkörű panelen sok hő is keletkezik a pár milliméteres alkatrészeken. A folyamatos terhelés ezeket az apró alkatrészeket felemésztik. A márkaszervizek a fillérekből legyártott paneleket érdekes módon úgy árazták be, hogy ne érje meg megvennie azt az ügyfélnek, hisz az egy új hűtőgép árának az 50-80%-a is lehet.

  

A márkaszervizek többnyire a paneleket nem javítják, csak cserélik, hisz azon elképesztő hasznuk van. A cégünk vállalja, hogy a meghibásodott paneleket elviszi és egy azokra szakosodott szakemberrel megvizsgáltatja. Természetesen Önnek csak akkor kell a panel javításért fizetnie, ha az sikeres. A panel javítások túlnyomó részét szerelőink sikeresen meg tudják javítani az új árának töredékéért.

  

Hozzáférhetőség a szerelés során:

  

Az új hűtőgépek alkatrészeit nehezebb kiszerelni a korábbi hűtőgépenél szemben. A csavarok fejénél is szinte számtalan formával találkozunk, ami miatt folyamatosan új szerszámokat kell vásárolnunk. A fém csavarok menete sem tartós, nem ritka, hogy a csavar feje is eltörik!

   

Az alkatrészeket úgy vezetik végig a hűtőgépen belül, hogy azt ne lehessen egy másik alkatrész meghibásodása nélkül javítani.

  

Összegezve, tehát mindenképpen szükségét éreztük annak, hogy írjunk a tervezett elavulásról, hogy mert felháborít bennünket szakembereket, hogy az eddigi jól bevállt gyártási módszereket lecserélik, olyan kockázatosakra, amelyből világosan látszik, hogy nem a hűtőgép élettartamát szerették volna meghosszabbítani. Egyúttal reméljük, hogy lebeszéljük a silányabbnál silányabb új készülékek megvásárlásáról, mert Ön ezzel sok pénzt takaríthat meg!

  

„Sok esetben az alkatrész hiánya jelenti a javíthatatlanságot. Az EU-ban, így hazánkban sincs már alkatrész-utánpótlási kötelezettség, ellenben néhány éve még a nyolc évet is meghaladta bizonyos árucikkeknél. Mivel a termékek élettartama nem haladja már meg a nyolc-tíz évet, ezért az EU eltörölte az alkatrész-utánpótlási kötelezettséget. Mivel hazánk EU tagállam, így be kellett állnia a sorba, ugyanis az egységes belső piac egyik kritériuma az áruk szabad mozgása, amelyet nem lehet korlátozni. Márpedig ha olyan törvényt hoznánk, hogy Magyarországon egy gyártónak nyolc év alkatrész-utánpótlási kötelezettsége van, nem lenne gyártó, aki Magyarországon forgalmazna, hiszen egy-egy ország miatt nem tartanak fenn egész gyártósorokat.”

  

Dr. Kathi Attila, a Fogyasztóvédelmi Hatóság szakembere

Álláshirdetés

Hívjon még ma!

06 70 2009 059

Akár 2 órán belül kimegyünk! 

 


Nyitvatartási időnk

Mára már sajnos bezártunk!

Foglaljon időpontot ITT a következő nyitvatartási napra!

 

hétfő
10:00 - 17:00
kedd
08:00 - 17:00
szerda
08:00 - 17:00
csütörtök
08:00 - 17:00
péntek
08:00 - 17:00
szombat
12:00 - 20:00
vasárnap
Zárva

Szavazás

Mennyire volt megelégedve a szolgáltatásunkkal?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:
 
Powered by Sexy Polling
 

Fordítás

Hungarian Bulgarian Chinese (Simplified) Croatian Czech Danish Dutch English Finnish French German Greek Hebrew Irish Italian Japanese Latvian Lithuanian Norwegian Polish Portuguese Romanian Russian Serbian Slovak Slovenian Spanish Swedish Turkish Ukrainian Yiddish

Facebook közösségünk

SFbBox by enter-logic-seo.gr

Dugótérkép

Kíváncsi az aktuális Budapesti forgalmi helyzetre? 

Kattintson a képre! 


Szmogtérkép

Budapest szmogtérképe


Qr kódunk

Mentse el mobiljába
Qr Code
Még hasznos lehet...

Ötlete, javaslata van?